Grohe termosztátos zuhany csaptelep javítása

Egy frissítő zuhany közben hirtelen kiderül, hogy a víz nem is olyan hideg. A probléma oka a meghibásodott Grohe termosztátos zuhany csaptelep javítása cserével történik rendszerint.

Hogyan működik a Grohe termosztátos zuhany csaptelep?

A termosztátos zuhany csapteleppel előre beállíthatja a vízhőmérsékletet. Ez biztosítja, hogy a víz ne legyen melegebb vagy hidegebb. Csak az Ön által kívánt, előre beállított hőmérsékletű lesz.

Zuhanyzás közben azonnal az előre beállított hőmérsékletűre fogja kombinálni a vizet. Nem kell saját magának beállítania a hőmérsékletet. Ez teszi a termosztátos zuhanyzókat a legmegbízhatóbbá.

Van még egy másik funkciója is: ha a hidegvíz-ellátás meghibásodik, a szelep azonnal leáll. Ez azért történik, hogy megvédje Önt a forró víz okozta sérülésektől.

Melyek a Grohe termosztátos zuhanytelep problémái?

Előfordulhat, hogy problémái vannak a zuhanyzóban lévő meleg víz mennyiségével kapcsolatban. Ebben az esetben lehetséges, hogy elromlott a Grohe termosztátos zuhany csaptelep.

Termosztátos csaptelep hibái

Mint tudjuk, a csaptelepben lévő szelep szabályozza a zuhany vízáramlását. Ezért ha valami baj van a csapteleppel, nem kap elég meleg vagy hideg vizet a zuhanyból. Az is lehet, hogy a zuhany nem működik tökéletesen.

Ha a fenti problémával szembesül, akkor azt nem tudja vízvezetékszerelő segítsége nélkül megoldani.

Grohe termosztátos zuhany csaptelep cseréje

A zuhany csaptelep cseréjéhez az alábbi eszközök szükségesek:

  • Lapos és csillag fejű csavarhúzók
  • Csőkulcs
  • Új termosztátos zuhany csaptelep

Ha megvan az összes, akkor cserélje ki a szelepet 4 egyszerű lépést követve.

Grohe termosztátos zuhany csaptelep cseréje

Távolítsa el a csavarokat

Az első lépésben távolítsa el a zuhanyfogantyú sapkáját. Ez olyan, mintha eltávolítaná a zuhanyrózsa sínét. Használja a lapos fejű csavarhúzót a csavarhoz. Ezután csavarja ki a csavart.

Zárja el a vizet

Miután teljesen eltávolította a zuhanykart, vegye le a fogantyú előlapját. Ennek során csak arra ügyeljen, hogy hol tartja az összes alkatrészt. Így nem fog problémával szembesülni, miközben újra összeszereli az elemeket.

Ekkorra már látnia kell egy lyukat a falon. Ez a termosztátos csaptelep része.

Ha elzáró visszacsapószelepet lát, akkor azt el kell zárnia. Ha nem visszacsapószelepet lát, zárja el a ház fő vízellátását. Ha nem teszi meg, a víz a fürdőszobában lévő szőnyegre folyhat.

Vegye ki a betétet

Miután meggyőződött arról, hogy a vízellátás el van zárva, vegye ki a csaptelep betétjét. Egyes készülékekben a patron “U” alakú. Ez egy fogóval eltávolítható. A többi típusú egységnél csavarok és anyák vannak. Ezeket kell kivenni a betét eltávolításához.

A patron eltávolítása után majdnem készen van. Most már leválaszthatja az egész termosztátos rendszert a vízellátásról. Ennek a rendszernek tartalmaznia kell a tömlőt és a zuhanyfejet.

Vegye ki a csaptelepet is. Az eltávolításhoz csak válassza le a csaptelepről a hideg és a melegvíz-ellátást.

Az új zuhany csaptelep beszerelése

Helyezze a csere csapot a megfelelő helyre. Egyszerűen helyezze vissza az alkatrészeket az eltávolításuk fordított sorrendjében. Szerelje fel a csapot, és szerelje vissza az előlapot és a fogantyút.

Termosztátos csaptelep szétszerelése

Ekkor nyissa ki a csapot, és várjon néhány percet. Ellenőrizze a hőmérsékletet, hogy a probléma valóban megoldódott-e.

Megjegyzés: viseljen védőkesztyűt a szerelés során.

Grohe termosztátos zuhany csaptelep javítása gyakori kérdések

Érdemes termosztátos zuhany csapot venni?

Igen, megéri a termosztátos zuhany csaptelep. A termosztátos zuhanytelep csak akkor használ hideg és meleg vizet, amikor a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges, energiatakarékos, és nem fogja leforrázni a bőrét ha pl. faelgázosító és gázkazánnal is fűt vegyesen, és egy puffertartályból jön fel a víz.

Miért hibásodnak meg a termosztátos zuhanytelepek?

A csaptelep meghibásodásának több oka is lehet; az első számú ok a víznyomás egyensúlyhiánya a hálózati hideg nyomás és a felmelegített meleg víz között (és ez nagyon gyakori). Ez a kettő közötti állandó egyensúlyhiány károsítja a szelepen belül elhelyezett patront.

Hogyan kell eltávolítani egy Grohe termosztátos csapot?

Ha olyan Grohe zuhanycsappal rendelkezik, amelyen nincs látható csavar, óvatosan csavarja ki a kiálló elemeket. Néha lecsavarodik a zuhany fogantyújának alja, máskor pedig maga a fogantyú az óramutató járásával ellentétes irányba lecsavarható. Ez feltárhatja a rejtett csavarokat, amelyeket aztán egy hatlapos kulccsal eltávolíthat.

Hogyan kell beállítani egy Grohe zuhanycsapot?

Hogyan lehet növelni a melegvíz-ellátást egy Grohe csaptelepen? Keresse meg a beállítócsavart a hőmérsékletszabályozó kar vagy gomb alján. Távolítsa el a fogantyú ütközőtárcsát kifelé és maga felé húzva. Lassan forgassa el a hőmérsékletszabályozó gombot az óramutató járásával ellentétes irányba a „forró” állás felé.

Mennyi ideig tart egy termosztátos zuhany csaptelep?

A termosztátos zuhany csaptelepek átlagos élettartama 2 év.

Miért nem melegszik a termosztátos zuhany csaptelepem?

Ha nem a leforrázásgátlóval volt a probléma, akkor valószínűleg a zuhanykeverő szelepe ment tönkre, és megakadályozza, hogy a forró víz megfelelően keveredjen a zuhanyvízhez. Néha azonban ezek a szelepek elhasználódnak, eltörnek, vagy rosszul vannak elhelyezve, és ez kellemetlen hőmérsékletet okozhat zuhanyozás közben.

error: Content is protected !!